Balanceren tussen werk en privé

Recente inzichten uit de wetenschappelijke literatuur

In toenemende mate combineren mensen hun drukke werkbestaan met de zorgtaken thuis, dat geldt ook voor (kandidaat-)notarissen. Met de technologische middelen van nu kan er dan ook altijd en overal gewerkt worden. Zeker in het Coronatijdperk zorgt het vele thuiswerken voor ‘altijd aan staan’, de werkdruk is hoog. Het contact met collega’s, zekerheid en controle zijn nu lastiger te organiseren, of biedt het ook nieuwe mogelijkheden?

De nieuwe Strategische Agenda Notariaat 2020-2025 stelt ‘Het notariaat moet futureproof zijn en de notaris een futureprof’. Het werken in het notariaat is vaak topsport, maar hoe houdt u alle ballen in de lucht? Deze workshop biedt inzicht in het balanceren tussen werk en privé, en welke combinatie u past. Ook biedt het handvatten aan leidinggevenden hoe zij het beste met kandidaat-notarissen en andere medewerkers kunnen omgaan met oog voor werk-privé balans.

Tanja van der Lippe (1963) is hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht. Ze is een expert op het gebied van werk-familie verhoudingen in hedendaagse samenlevingen. Haar onderzoek richt zich op arbeid en zorg van mannen en vrouwen, arbeidsmarktongelijkheden, en tijd en tijdsdruk. Van der Lippe heeft in totaal 15 boeken en special issues gepubliceerd en meer dan 150 artikelen en hoofdstukken. Ze is verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Binnenkort verschijnt van haar hand bij uitgever Prometheus het boek ‘Waar blijft mijn tijd? Waarom we te veel willen, moeten en kunnen’.