Maak opvolging leuk met een aantrekkelijk protocol

Opvolging is voor de KNB, zeker met het oog op de futureproof notaris, een speerpunt. Als notaris-ondernemer heb je de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je protocol wordt overgenomen. Het is belangrijk dat de notaris vroegtijdig over zijn / haar opvolging nadenkt. Uiteraard is dit niet alleen van belang voor de notaris, maar ook voor kandidaat-notarissen die een opvolging ambiëren. Voor notarissen, met name voor eenpitters, is het vinden van een geschikte opvolger soms lastig. De historie van het protocol, de vestigingsplaats of soort cliënten kunnen hierbij een rol spelen.

In deze workshop zal de focus liggen op het vroegtijdig zoeken van en investeren in een geschikte opvolger. Dit kan een kandidaat (of toegevoegd)-notaris zijn van binnen of buiten de organisatie. Het protocol kan ook toegevoegd worden aan een andere notaris. Wat kun je hier als ondernemer zelf aan doen? Ingegaan zal ook worden op het aantrekkelijk houden van je protocol met het oog op de overdracht. Hoe voorkom je vergrijzing en uitdunning van je cliënten(bestand)?

Josien Spanjaart is binnen de KNB verantwoordelijk voor onder andere benoemingen en weet daarom goed welke problematiek op dit terrein speelt. Ook heeft zij als secretaris van de commissie toegang notariaat affiniteit met dit onderwerp.