Sprekers

Foto Lokke Moerel

Lokke Moerel

Digitale weerbaarheid: Europa’s streven naar digitale soevereiniteit

Dreigingen, Europees beleid en impact op het notariaat

Europa voelt de dreiging van wat wel het techkolonialisme van de VS en China wordt genoemd. Daarbij worden we steeds afhankelijker van niet-Europese dienstverleners en is de data van Europese burgers en bedrijven inmiddels nagenoeg volledig in buitenlandse clouds opgeslagen. Inmiddels is het herstel van de technologische soevereiniteit van de EU een van de kernambities van de Europese Commissie, maar in Nederland staat het nog onvoldoende op de politieke agenda. Wat betekent digitale soevereiniteit eigenlijk? En hoe zorgen we dat we als Nederland ook in de digitale wereld controle behouden over onze democratie, rechtstaat en economisch innovatiesysteem, zonder te vervallen in protectionisme?

Lokke Moerel bespreekt waarom onze digitale soevereiniteit onder druk staat, om zo het Europese digitale beleid - gebaseerd op open data, open infrastructuur en open source  - en de disruptieve impact daarvan op het notariaat beter te kunnen begrijpen.

 

Prof. Dr. Lokke Moerel is hoogleraar Global ICT Law aan Tilburg University en Senior of Counsel bij het in technologie gespecialiseerde advocatenkantoor Morrison & Foerster (Brussel). Zij geeft strategisch advies aan de meest complexe multinationale organisaties op het gebied van wereldwijde implementatie van nieuwe technologieën, digitale transformatie en cybersecurity. Lokke is lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, de Nederlandse Cyber Security Raad (het adviesorgaan van de Nederlandse regering over cyberveiligheid), en heeft diverse toezichthoudende functies.