Ethische kwesties: hoe bepaal je je koers?

Dubieuze grondhandel, witwassen, financieel misbruik van kwetsbare ouderen: ethische kwesties staan regelmatig in de publieke belangstelling. Die kwesties dringen soms ook het notariskantoor binnen. Dat kan voor dillema’s zorgen, zoals:

Hoe ga je om met leveringen van grond met een groot speculatief gehalte;
Passeer je een algemene volmacht voor die oude, rijke vrouw die sterk lijkt te worden beïnvloed door haar zoon?
Of hoe ga je om met de levering van het bedrijfspand waar de koper een wasserij wil beginnen, terwijl er al zoveel wasserijen in de straat zitten?

In een pubquiz kom je erachter hoe jij je koers in deze kwesties eigenlijk bepaalt: aan de hand van de wet, notariële kernwaarden als onafhankelijkheid en integriteit, je eigen gevoel of morele overtuigingen. Ook laten we zien hoe je de textminingstool kunt inzetten om te weten te komen hoe de tuchtrechter oordeelt bij ethische dilemma’s.

 

Foto Brenda Takken & Eefje Kruijs Voorberge

Brenda Takken & Eefje Kruijs Voorberge

Brenda Takken werkt als jurist bij de KNB, waar zij de verbindende factor is tussen leden en de beroepsorganisatie. Zij heeft de textminingstool Inzicht in tucht ontwikkeld waarmee de uitkomst van notariële tuchtrechtelijk procedures kan worden ‘voorspeld’.

Eefje Kruijs Voorberge is adviseur Praktijkzaken bij de KNB, waar zij zich onder meer bezighoudt met de benoemingsprocedure. Werkte hiervoor als kandidaat-notaris.

12.00 - 13.00 uur

Capaciteit 30 deelnemers

14.00 - 15.00 uur

Capaciteit 30 deelnemers